20191203 133356

                                Veelgestelde vragen  Titellogo Tennis Vlaanderen horizontaal positief

 

Algemene vragen Tennis Vlaanderen (App)  

 1. Op de site van TennisVlaanderen kan je nakijken of je al dan niet bent aangesloten voor 2024. 
 2. Als je nog niet op de lijst staat en niet pas een aanvraag hebt gedaan, waarvan de betaling nog achter is, klik hier.
 3. Volg de instructies op het scherm, vergeet niet in te loggen en kies bij tarief: "en kies het gepaste tarief";
 4. In de opmerking kan je eventueel aangeven dat je nog student bent of wil aansluiten als 2e lid, zodat bij de goedkeuring door de club het tarief kan worden aangepast:
  a) studenten 19-24j. krijgen een korting van 30 euro
  b) 2e leden ouder dan 18j een korting van 10 euro
 5. Na het correct aanvragen van je lidmaatschap zal je via Tennis Vlaanderen een mail krijgen met verdere instructies.
 6. Vergeet dus zeker je e-mailadres niet na te kijken!
 7. Mocht er toch wat fout gaan, breng dan zeker tijdig de clubverantwoordelijke voor het ledenbeheer op de hoogte! 

 

Momenteel kan men slechts bij 1 club hoofdlid zijn.

- De Tennis interclub club is momenteel altijd de hoofdclub.
- De padelclub wordt als 2de club beschouwd.

Tennis Vlaanderen werkt momenteel aan een analyse om een oplossing te vinden voor spelers die op meerdere clubs lid zijn.

In de toekomst zullen hieromtrent optimalisaties volgen, maar dit zal nog even tijd in beslag nemen.

Het credit/saldosysteem is voorzien voor spelers die per reservatie willen betalen, voor zowel leden als niet-leden:

 • Spelers betalen per reservatie i.p.v. een all-in abonnement;
 • Saldo wordt online opgeladen via de website van Tennis Vlaanderen;
 • Betaling van terreinreservatie per persoon i.p.v. per terrein;
 • Spelers worden beloond met een meerwaarde in credits afhankelijk van het opgeladen bedrag;
 • Terreinreservaties voor leden is goedkoper t.o.v. niet-leden;

Spelers kunnen online ook een terrein reserveren met een geregistreerde of onbekende gastspeler.  De speler die reserveert betaalt (per gast) via het creditsysteem ofwel via bancontact.

Meer info via https://www.tennisvlaanderen.be/terreinreservatiesysteem-video

 

Dit kan makkelijk via de website.  Log in met de account van zoon/dochter en volg dezelfde stappen als bij het opladen van je eigen account.

1. Hoe plaats ik een reservatie via de app?

Ga naar het scherm ‘reservatie' en klik op ‘reserveer een terrein'. Via de filterknop rechtsboven kan je een club selecteren of zoeken via diverse filters. Wanneer je je club geselecteerd hebt, kies je eerst de datum en navigeer je dan naar het gewenste uur en het gewenste terrein. Beschikbare terreinen/uren zijn niet gearceerd. Klik op de blok(ken) waarop je wil reserveren, vervolgens wordt deze reservatie in het geel aangeduid en kan je via de actieknop je ‘terrein reserveren'. Selecteer ook nog je partners om je reservatie te vervolledigen en klik op ‘terrein reserveren' om je reservatie te finaliseren. 

!

2. Hoe wijzig ik een reservatie?
Het wijzigen van reservaties is mogelijk sinds de laatste update.  Selecteer je reservatie op het eerste scherm en pas de gewenste items aan.  Verwijderen van een reservatie is nu ook mogelijk.

3. Maak een account aan als niet-lid

4. Reserveer een terrein met gastspelers 

5. Reserveer een terrein via losse verhuur

 

1. Wat zijn de mogelijkheden in de tab ‘mijn competitie'?

In het competitiescherm worden standaard je laatste resultaat en je eerstvolgende geplande wedstrijd getoond. Via ‘Toon alle' krijg je een overzicht van al je resultaten en geplande
wedstrijden. Je kan hier onmiddellijk ook je planning bevestigen.

2. Wat zijn de mogelijkheden in de tab ‘favoriete speler' of ‘favoriete ploegen'?
In het competitie-scherm kan je via de tabs ‘favoriete speler' of ‘favoriete ploeg' favoriete spelers of ploegen selecteren. Om favoriete spelers te volgen, klik je op ‘favoriete speler', typ je de naam van de speler in en activeer je de gele ster achteraan de naam om deze speler toe te voegen aan je favoriete spelers. Om je favoriete interclubploegen te volgen, klik je op ‘favoriete ploeg' en typ je de naam van de club in. Daarna verschijnen alle interclubploegen van die club. Achteraan de ploeg druk je op het sterretje om de ploeg te volgen. Eens je je ‘favoriete spelers' of ‘favoriete ploegen' aangeduid hebt, kan je in de app bij ‘favoriete spelers' en ‘favoriete ploegen' of via notificaties makkelijk de uitslagen en geplande wedstrijden van je favoriete spelers en ploegen volgen. Door op de naam van een speler te klikken, kan je naar zijn/haar profiel gaan en gespeelde en geplande wedstrijden van deze speler bekijken. Je kan het hier in detail nalezen.

3. Hoe krijg ik een overzicht met enkel mijn tennis- of padeluitslagen?
In het competitie-scherm krijg je standaard alle resultaten en geplande wedstrijden te zien. Indien gewenst kan je een filter activeren via het filter-icoon rechtsboven en zo bepalen of enkel je tennis- of padelwedstrijden of beide weergegeven moeten worden. 

4. Hoe kan ik een geplande wedstrijd bevestigen?
In ‘mijn competitie' wordt je eerstvolgende geplande wedstrijd getoond. Via ‘toon alle' kan je al je geplande wedstrijden bekijken. Rechts van je geplande wedstrijd wordt een grijs vinkje
getoond. Je kan je planning heel eenvoudig bevestigen door hierop te klikken. Van zodra je je wedstrijd bevestigd hebt, verschijnt een geel vinkje. Opgelet: in dubbelspel bevestig je meteen ook voor je partner! 

5. Het lukt niet om mijn planningsbevestiging ongedaan te maken
Dat klopt, dit lukt inderdaad niet via de app. Heb je per ongeluk je planning bevestigd en kan je toch niet spelen? Contacteer dan zo snel mogelijk de wedstrijdleider van het tornooi. 

6. Kan ik via de app inschrijven voor tornooien?
Ja, dat kan in de nieuwe app versie die uitgebracht is begin juni 2020. Check dus zeker of je de laatste update geïnstalleerd hebt en ontdek snel voor welke tornooien in jouw buurt je kan inschrijven.

 1. Wat moet ik doen als ik geen voorgestelde of niet de gewenste partners te zien krijg?
Je kan best eerst nagaan of je jezelf beschikbaar hebt gesteld. Klik in het scherm van voorgestelde partners op de knop ‘Beschikbaarheid aanpassen' en ga na of de knop ‘Andere leden mogen mij contacteren om partner te worden' is aangevinkt. Je dient ook aan te duiden voor welke sport je wenst gevonden te worden en op welke momenten je beschikbaar bent (scroll hiervoor eventueel een beetje naar beneden). Klik na de aanpassingen op Bewaar rechtsboven. Je zal enkel voorgestelde partners van je eigen club te zien krijgen. Krijg je nog steeds niet de gewenste partner te zien, dan kan het zijn dat deze persoon zijn instellingen ook nog moet aanpassen, dat jullie ingestelde filters niet overeenstemmen qua geslacht of leeftijd (zie verder bij Kan ik binnen de lijst van voorgestelde partners nog verder filteren?) of dat jullie geen overeenkomst hebben qua beschikbare momenten.

2. Ik ben op meerdere clubs lid en zie alleen maar voorgestelde partners van 1 club 
Als je voorgestelde partners van de andere club wenst te zien, dan ga je onderaan naar het menu Profiel, klik je op Mijn clubs en wissel je jouw favoriete club door op de gewenste club te klikken en rechtsboven het sterretje aan te vinken. Opmerking: je kan maar van 1 club tegelijkertijd voorgestelde partners zien. Eens je met een partner in gesprek bent, blijven de gesprekken wel te zien, ook al schakel je over naar de andere club.

3. Kan ik binnen de lijst van voorgestelde partners nog verder filteren?
Ja. Je klikt hiervoor in het scherm voorgestelde partners rechtsboven op het trechtertje. Je kan verder filteren op geslacht en leeftijd. Klik daarna op toepassen.

4. Hoe kan ik mijn ingestelde filters terug annuleren?
Je klikt hiervoor in het scherm voorgestelde partners rechtsboven op het trechtertje. Je klikt onderaan op de knop Resetten en daarna nog op de knop Toepassen.

5. Hoe kan ik een bericht sturen?
Je gaat naar tab voorgestelde partners en klikt op de persoon waarmee je een gesprek wenst te starten. Als je deze persoon niet kan vinden, zie hoger (Wat moet ik doen als ik geen voorgestelde of de niet de gewenste partners te zien krijg?). Er opent een chat en je kan onderaan de tekst typen in het vak ‘Typ een bericht…' en klik op het pijltje naar rechts om het bericht te versturen.

6. Waar kan ik meer info (vb. klassement) terugvinden van een voorgestelde of gesprekspartner?
Je klikt op een persoon in tab gewenste partners of op het gesprek indien je al in contact bent met deze persoon. Daarna klik je rechtsboven op het ‘i'tje. Je krijgt de leeftijd, het klassement (tennis en/of padel) en beschikbare momenten van deze speler te zien. Je kan ook de contactgegevens (telefoon, mail) van deze persoon terugvinden door op de symbooltjes onder de leeftijd te klikken).

7. Kan ik meerdere personen toevoegen in een gesprek?
Nee, op dit moment is dit niet voorzien in de app.

Algemene vragen Tennis & Padel Club FIELD

Via App

 • Open de App van Tennis Vlaanderen
 • Selecteer rechts onder 'Clubs'
 • Zoek op 'Field'
 • Nieuw abonnement aanvragen
 • Selecteer tarief en kies het gewenste abonnement
 • Opslaan
 • Betaling
 • na goedkeuring door de club ontvang je een 'push-melding' waarna je de betaling kan uitvoeren via de app.
 • indien je hier voor 'online betaling' kiest, wordt je abonnement automatisch goedgekeurd en kan je onmiddellijk een terrein reserveren.


Kies je voor overschrijving, kan het 2 tot 3 werkdagen duren vooraleer de betaling verwerkt is.

In geval van vragen, contacteer Benjamin Maes.

 

Vanaf 2021 werken wij met een nieuw reservatiesysteem. 

Er worden geen telefonische reservaties meer aanvaard.

Tennis

- Zomerterrein voor leden: gratis, reservatie via reservatiesysteem

- Zomerterrein voor niet-leden: betaling en reservatie verloopt via het credit/saldo-systeem.

- Winterterrein vrije verhuur: betaling verloopt bij reservatie via het credit/saldo-systeem, voor zowel leden, als niet-leden

- > 18:30h en weekends: max. 1 reservatie per speler, max. 14 dagen vooraf te boeken tijdens zomerseizoen

Padel

- Zomer en winter gelden dezelfde tarieven. Reservatie en betaling van de terreinen verloopt enkel via het reservatiesysteem.

- > 18:30h en weekends: max. 3 reservaties per speler max. 21 dagen vooraf te boeken

Annulatie terrein

Bij annulaties tot 60 min. (tennis) en 90 min. (padel) voor aanvang worden de credits teruggestort op uw Tennis Vlaanderen-account.

 

Alle geplande activiteiten voor 2024 zullen via de activiteitenkalender op onze website zichtbaar zijn.

Inschrijven kan via deze weg.

 Padel                                                             

1. Spelverloop

Bij padel moet de bal over het net op de speelhelft van de tegenspelers gespeeld worden. De bal moet eerst botsen op de grond voor hij één van de wanden raakt. Het doel is om de tegenspelers te beletten de bal terug te slaan. Spelers mogen de bal onmiddellijk met volley spelen of na de bots spelen. Na de bots mag de bal eerst om het even welke wand raken alvorens hij wordt teruggespeeld. De speler mag ook met behulp van de wand (niet de metalen structuur) de bal terugspelen naar de andere speelhelft.

2. Opslag

De opslag gebeurt altijd onderhands nadat men de bal één keer laat botsen achter de servicelijn. De bal moet steeds op of onder middel-/navelhoogte geraakt worden. De bal moet zoals bij tennis steeds diagonaal gespeeld worden. De serveerder moet met één voet op de grond blijven staan. Die voet mag hierbij de servicelijn niet overschrijden of raken. De bal moet rechtstreeks landen in het servicevak van de tegenspelers en mag daarna de metalen structuur niet raken, het glas of de muur wel. Net zoals bij tennis krijgt men 2 pogingen. Als de bal bij een opslag het net raakt en daarna in het servicevak van de tegenspelers landt zonder de metalen structuur te raken voor de tweede bots, geldt dit niet als een poging, maar wordt de opslag opnieuw gespeeld. De ontvanger mag kiezen of hij de bal terugspeelt voor of nadat deze eventueel de zij- of achterwand raakt. Na de opslag zijn de lijnen van geen belang meer. 

3. Tornooiformat

Een tornooi wordt steeds georganiseerd met poules in de voorronde en een eindronde in tabelvorm.
Een speler heeft dus maximaaal 2 speelmomenten per tornooi.

Poule
Poules bestaan uit 3 of 4 duo's. De club bepaalt wanneer de pouledagen plaatsvinden. Dit kan op een weekavond of in het weekend. Het afwerken van een poule duurt ongeveer 2,5 tot 3 uur. De eerste 2 teams uit elke poule gaan door naar de eindronde. 

Eindronde
De eindronde wordt op 1 dag afgewerkt. Alle wedstrijden worden na elkaar gespeeld.

4. Score format

Scoreformat poules:
P50/100/200/300/500: 1 winnende set tot 9 met tie-break (tot 7) bij 8-8.

P500 dames/P700/1000: 2 winnende sets met 3e set super tie-break tot 10.

Scoreformat eindronde:
In de P50/100/200/300/500 reeksen worden wedstrijden in 1/8 en 1/4 finale gespeeld naar 1 winnende set tot 9 en vanaf ½ finale naar 2 gewonnen sets met 3e set super tie-break. Indien alle wedstrijden starten in ¼ finale kan de wedstrijdleiding beslissen om meteen naar 2 gewonnen sets met 3de set super tie-break te spelen.

  • In de eindronde worden alle wedstrijden in de P500 dames en P700 en P1000 reeksen standaard gespeeld naar 2 gewonnen sets met 3de set super tie-break (tot 10).

Alle eindtabelscores moeten in ELIT ingevuld te worden als wedstrijden naar 2 gewonnen sets met 3e set super tie-break. In het geval er één set tot 9 gespeeld wordt, moet de omvormingstabel (infotheek) gebruikt te worden. Let op: de ingevulde score in ELIT is steeds de finale score.

5. Video

 
 

 

De puntentelling is identiek zoals tennis

https://www.tennisvlaanderen.be/competitie-padel-klassementen

Daling aanvragen

Spelers die 3 klassementsperiodes inactief zijn (of <5 matchen) kunnen daling aanvragen.

Spelers met 5-9 matchen, maar geen berekening ontvangen (wegens nooit 5 matchen in hetzelfde niveau) kunnen een daling aanvragen indien verliesmatchen in lager niveau opgeteld worden met verliesmatchen in eigen niveau EN de ratio laag genoeg is om te dalen (cfr grenzen tabel).

Spelers die nog nooit een berekening ontvangen hebben en door de wijziging van een tennisklassement en/of wijziging van de inschalingstabel tennis/padel een andere inschaling zouden krijgen kunnen daling aanvragen.

 Vul na het lezen van bovenstaande informatie dit online formulier in vóór 9/01/2022 indien je een aanpassing wenst aan te vragen.

Spelers die nog geen competitievorm van padel speelden en zich voor de eerste keer willen inschrijven voor de Interclub of Padel Tour, worden ingeschaald op basis van hun tennisklassement:

Heren   Dames  
 Punten dubbel tennis Inschaling padel Punten dubbel tennis Inschatting padel
 / / 3-15 P50
3-15 P100 20-60 P100
20-45 P200 65-90 P200
50-75 P300 / /
80-95 P500 95 of meer P500
100 of meer P700    
 • Heb je geen tennisklassement en ook nog geen padelcompetitie bij Padel by Tennis Vlaanderen gespeeld? Dan word je ingeschaald als P100 speler bij de heren, of P50 bij de dames.
 • Heb je toch al een hoger niveau vanuit andere sporten (squash, badminton, ....) of heb je andere padelervaring, ...? Meld dit dan zeker aan de Padelverantwoordelijke van je club. Die kan je meteen inschalen door een mail te sturen naar clubwerking@tennisvlaanderen.be met de naam van de speler, het padelniveau en de motivatie voor de inschaling. Dit geldt enkel voor een eerste inschaling (en is niet meer mogelijk zodra de speler een klassementsberekening ontvangen heeft).

 

Tennis                                                             

https://www.tennisvlaanderen.be/richtlijnen-transfers

Elektronisch via www.tennisvlaanderen.be > "spelersdashboard" (eerst inloggen) > Blokje "Interclub", tabblad "Transfer":
De speler dient tussen 15 november en ten laatste 15 januari de transfer online aan te vragen via www.tennisvlaanderen.be > "spelersdashboard" (eerst inloggen) > Blokje "Interclub", tabblad "Transfer". De speler kan daarna de status van zijn transferaanvraag op diezelfde locatie volgen.